Lactobacillus salivarius
Lactobacillus salivarius este o bacterie benefică care se găsește în tractul gastrointestinal uman. A fost prelevată și izolată frecvent din tractul gastrointestinal uman, porcin și cel al păsărilor, dar și din laptele matern datorită proprietăților sale terapeutice de a modula flora intestinală, de a produce substanțe antimicrobiene, de a stimula răspunsul imunitar al organismului, de a inhiba activitatea enzimatică fecală și de a suprima bacteriile patogene.
Specia L. salivarius își datorează numele proprietăților „salivare” ale cavității bucale din care a fost izolată pentru prima dată.
Lactobacillus salivarius este consumat în general sub formă de supliment, dar se găsește și în alimente precum iaurtul, roșiile, bananele, rădăcina de cicoare, anghinare, usturoi și sparanghel.
Bacteriile benefice pot reduce riscul de diaree asociată antibioticelor (DAA) cu 42%.
Sursă informații:
Probiotics for the prevention and treatment of antibiotic-associated diarrhea: a systematic review and meta-analysis. Hempel S et al. JAMA 2012;307:1959–69. Probiotics for the prevention of Clostridium difficile-associated diarrhea in adults and children. Goldenberg JZ et al. Cochrane database Syst Rev 2013;5:CD006095.
Exercițiul regulat aduce o mulțime de beneficii fiecărui aspect al sănătății, atât pe termen scurt, cât și pe termen îndelungat. Îmbunătățirea fitnessului cardiovascular1, reducerea tensiunii arteriale2, creșterea forței și rezistenței musculare3, creșterea densității osoase4, creșterea capacității pulmonare5, îmbunătățirea metabolismului6 și creșterea nivelului de energie7 sunt doar câteva dintre beneficiile aduse de exercițiile fizice regulate.
O viață mai sănătoasă și mai fericită începe cu microbiomul tău unic.