Fructo-oligozaharide (FOS)
Fructo-oligozaharidele (FOS) sunt carbohidrați naturali care aparțin unei clase de fibre solubile, denumite și prebiotice.
Acestea nu sunt complet digerate în intestinul subțire și ajung în colon, unde acționează ca hrană pentru bacteriile benefice, promovând sănătatea microbiomului intestinal.
FOS sunt cunoscute sub mai multe denumiri alternative, cum ar fi oligofructoza, fructani sau inulină cu lanț scurt.
Surse naturale de FOS includ ceapa, usturoiul, bananele, sparanghelul și cicoarea precum și în praz, anghinare și banane.
FOS susțin creșterea bacteriilor benefice, precum Bifidobacterium și Lactobacillus, ajutând la echilibrarea florei intestinale și prevenind disbioza.
Prin susținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor intestinale, FOS pot reduce simptome precum constipația și balonarea, favorizând o digestie mai ușoară.
Echilibrul microbiomului are un impact direct asupra sistemului imunitar, iar FOS contribuie la creșterea rezistenței organismului la infecții și la reducerea inflamațiilor.
O viață mai sănătoasă și mai fericită începe cu microbiomul tău unic.